Neplodnost pri moškem

Pregled pri moškem zajema splošni fizični pregled skupaj s pregledom genitalij, anamnezo o zdravstvenem stanju, prebolelih in trenutnih boleznih, spolnih navadah in semensko analizo.

Spermiogram je laboratorijska preiskava, ko pregledajo semensko tekočino, ocenijo število in gibljivost semenčic ter druge pomanjkljivosti kot npr.oblika spermijev. Hormonsko testiranje določi raven moškega spolnega hormona testosterona in drugih hormonov, ki bi lahko bili tudi odgovorni za neplodnost moškega. Ultrazvočna preiskava mod lahko odkrije nepravilnosti kot je hidrokela ali druge urološke nepravilnosti. 

 

Moška neplodnost se dokaže s slabo kvaliteto semena pri analizi -  spermiogramu. Semenčic je lahko premalo, so nepravilnih oblik ali so slabo gibljive. Približno v treh četrtinah primerov povzročajo neplodnost pri moškem vnetja ali povnetne posledice, poškodbe, genetske motnje, motnje v spuščanju moda, posledice operativnih posegov in nekatera vrsta zdravljenja pri rakavih obolenjih, na primer seminomih. V četrtini primerov vzroka ne najdejo. Med pogostejšimi vzroki za neplodnost pri moškem je varikokela, povečan venski pletež nad modom, ki povzroči zastajanje venske krvi mod. Zaradi višje temperature mod se tako semenčice ne razvijajo pravilno. Operativno zdravljenje je uspešno. Kadar je vzrok za neplodnost nepravilno delovanje hormonov, poskušajo endokrinologi nadomestiti nepravilno delujoče ali manjkajoče hormone z zdravili in tako zagotoviti normalni razvoj semenčic. Kadar se semenčice normalno razvijajo, a se zaradi ovire na izvodilih ne izločijo, jih običajno odvzamejo iz mod in opravijo umetno oploditev v postopku oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP).