Kako diagnosticiramo endometriozo

Zdravniki smo nemalokrat v dilemi, ko k nam pride bolnica z bolečinami v spodnjem delu trebuha. Za postavitev diagnoze moramo opraviti anamnezo in klinični - ginekološki pregled, ultrazvočno preiskavo ter laboratorijske preiskave krvi in urina. Vendar mora biti posebej ultrazvčna preiskava opravljenja ciljano: iskanje vozličev in znakov je težko, potrebna je zelo dobra naprava in posebno znanje ginekologa, kako najti bolezen.

 

  • Z vaginalnim pregledom občasno lahko zatipamo povečane jajčnike zaradi endometriomov in boleče trde vozliče. 
  • Pri ginekološkem pregledu so včasih vidne tudi modrikaste spremembe, ki prosevajo v nožnico.
  • Vaginalni ultrazvok pokaže prisotnost endometriomov, a peritonealne endometrioze z njim ne vidi. Prednost imajo zelo dobri 3D/4D ultrazvočni aparati, zato se pozanimajte, katere ustanove ali zasebne ambulante imajo tako napravo.
  • Kadar obstaja sum, da globoka infiltrativna endometrioza prizadene razen rodil tudi črevo, mehur in sečevode, je potrebno z dodatnimi diagnostičnimi postopki potrditi ali izključiti morebitno prizadetost teh organov.
  • Marsikdaj se dokončna diagnoza endometrioze se postavi z laparoskopijo, ki je obenem tudi terapija.
  • Tumorski marker Ca 125 je občasno lahko povišan, vendar se rutinsko krvne preiskave ne poslužujemo. Ca 125 je povišan vedno, kadar se v medenici dogajajo akutna vnetja, zato ni specifičen za endometriozo. 

 

Pri običajnih pregledih endiometrozo zlahka spregledamo. Potrebno je opraviti zelo natančen, ciljan ultrazvočni pregled, usmerjeno ultrazvočno preiskavo in obširen posvet.