Kako zdraviti endometriozo

Ni nujno, da ima polno izražena bolezen najhujše znake, tudi povrhnja - peritonealna oblika lahko povzroči npr. neplodnost, saj so zaradi tega prisotne obilne zarastline med črevesnimi vijugami, maternico, jajčniki ter jajcevodi, ki zaradi tega niso prehodni. Zato ženska ne more zanositi. Prav gotovo pa je vse oblike in vse stopnje endometrioze potrebno zdraviti, saj bolezen brez tega napreduje do menopavze. 

 

Hormonska terapija

Začetno bolezen ali stanje po operaciji lahko zdravimo hormonsko. Odločimo se za posebno shemo progestagenske terapije, ki nima stranskim učinkov na celotno zdravje ženske. Endometrioza se žal ponavlja, kar preseneti večino od žensk, ki jim ponovno ugotovimo bolezen. Napaka je bila storjena zato, ker se takoj po operaciji niso odločile za vzdrževalno terapijo, bodisi hormonsko, bodisi holistično. 

 

Kirurška terapija

Ob napredovali bolezni ali hudih bolečinah stanje zdravimo kirurško: odstranjevanje vnetnih vozličev, odluščenje endometrioma iz jajčnika in izrezanje globokih vnetnih vozličev pri globoki obliki bolezni. Sprostitev zarastlin zaradi vnetja izboljša možnosti za spontano zanositev. Če pride do nenadnega razpoka ciste v jajčniku - endometrioma, potrebujemo akutno operacijo z odstranitvijo ostankov, izpiranje trebušne votline in večtirno antibiotično zdravljenje. Zato se raje odločimo za operacijo, preden bi bilo prepozno. Pri operacijah poskušamo biti kar se da radikalni in odstranimo vse, kar se da.

 

Holističen pristop in prehrana

Lahko pa dodatno, da zadržujemo bolezen v kar se da mirnem stanju, pristopimo s pravimi prehranskimi dodatki in pravilno prehrano, ki ne povzroča pogojev za vnetna dogajanja v telesu. Prehranski dodatki s kratkoverižnimi maščobnimi kislinami naj bi pomagali vzdrževati zdrav mikrobiom črevesja. Nove raziskave kažejo, da je morda eden od razlogov, zakaj nastane endometrioza, "leaky gut sindrome" - bolezensko prepustno črevo. Z posebnimi dopolnili, na primer arabinogalaktanom in drugimi, lahko poskrbimo za zdravo črevesno steno. Le zdravo črevesje je sposobno dobre imunske obrambe pred tujki, ki sicer preidejo v telo in povzročijo vnetja.