Kateri tip PCOS ste

Ločimo več tipov bolnic. Imenujemo jih fenotip A, B C in D.

Ženske s fenotipom A in B imajo tipične znake PCOS, pravimo jim tudi presnovni fenotip. Te ženske so resno ogrožene: v ospredju je debelost s prizadetostjo celega telesa, povečanimi moškimi hormoni, motnjami menstruacije. So neplodne, poraščene, imajo akne, mnoge so anksiozne in depresivne. Takih je približno 80% vseh. Če jih ne diagnosticiramo zelo zgodaj, se PCOS razvije v celoti.

Ženske s fenotipom C in D so na videz povsem drugačne, običajno z normalno telesno težo ter kožo z malo ali nič aken in normalno ali blago poraščenostjo. Prisotne pa so motnje menstruacije in zanositve ter pri eni tretjini tudi presnova, saj imajo tudi one lahko inzulinsko rezistenco. Angleški izraz zanje je “lean type PCO”.

 

Več o tipičnih znakih posameznih skupin si preberite v naslednjih poglavjih.

 

Tipični znaki za PCOS - fenotip A in B

Poleg centralne debelosti, napadov lakote, želje po sladkem, slabšega kontroliranja apetita, pri kroničnem poteku bolezni možnega razvoja sladkorne bolezni tipa 2, mašob v krvi, visokega pritiska je drugi tipičen znak bolezni moten menstrualni ciklus.

Menstruacije so zelo neredne, lahko se pojavijo le nekajkrat letno, stanje pripelje v resne motnje zanositve, neplodnost. Ženske zares premalo razumejo menstrualni cikel, tako zdrave kot nezdrave. Pravilna menstruacija je le tista, ki nastopi zaradi ovulacije, to pomeni, da je ženska s svojimi hormoni v ravnovesju. Letno jih mora biti več kot 10. Ogromno krvavitev pa je nepravilnih, običajno zaradi hormonskega neravnovesja. In ravno PCOS je hudo hormonsko neravnovesje. Govorimo o kronični anovulaciji - krvavitve brez ovulacij, ki so predpogoj, da ženska lahko naravno zanosi. Ženske s PCOS jih zmotno prepoznajo kot pravo menstruacijo. Vsaka, pa čeprav še tako neredna krvavitev jim je v tolažbo, saj si želijo zanositve. A zaradi povečanega testosterona in pomanjkanja progesterona zanositve ni.

Ženske se ves čas počutijo napihnjene, imajo boleče dojke, PMS ter druge motnje razpoloženja. Navajajo bolečine v trebuhu ali križu ter slabosti. Večinoma imajo zamaščena jetra, ki slabše delujejo.

Povišan testosteron je kriv tudi za ostale tipične zunanje znake, kot so močna poraščenost (hirzutizem) v predelu brade in lic, po rokah, hrbtu, na prsih in po trebuhu. Še posebej mlada dekleta so zelo stigmatizirana. Marsikatera v torbici vedno nosi s seboj pinceto, da si na skrivaj spuli močne črne dlake na obrazu, ki se pojavijo vedno znova in znova.  

Lahko se pojavi izrazito izpadanje las v šopih, ki vodi v razvoj plešavosti po moškem tipu.

Koža je mastna in se hitro začne svetiti. Nastajo zmerne do hude akne, ki jih ne moremo nadzorovati samo z nego obraza, saj je vzrok hormonski. Po koži so vidne tudi temne pigmentacije – acantosis nigricans, ki so posledica kronične inzulinske rezistence ter številni drobni pecljati polipi.

Pogosti so glavoboli in migrene.

Pojavljajo se nihanja v razpoloženju, napadi tesnobe, lahko se razvije depresija. Obstaja 5 krat večje tveganje, da razvijejo motnje hranjenja.

Spanec je moten. Pojavljajo se nočne apneje, to pomeni kratka obdobja brez dihanja s slabšo prekrvavitvijo možganov, ki so lahko nevarna. Zato so kronično utrujene. Opisujejo slabšo koncentracijo, iniciativnost, fokusiranje, upočasnjenost mišljenja. Kot nekakšen “brain fog”. Težje študirajo, v službi so lahko manj storilne.

 

Samopodoba je nizka, zaradi povečane teže jih družba hitro obsodi, da so lene, da se ne gibajo dovolj, da jedo preveč. So stigmatizirane po krivici, saj niso prepoznane kot resne bolnice, ki bi se morale zdraviti. In ravno to miselnost bi bilo potrebno spremeniti, družbo osvestiti, kaj je PCOS. Podobno kot pri bolnicah z endometriozo in bolečinami, ki jih ženske občutijo ves čas, a se prepogosto srečajo z dejstvom, da jim ne verjamemo.

 

Tipični znaki za PCOS - fenotip C in D

Ženske s fenotipom C in D se po zunanjih znakih ločijo od fenotipa A in B.

Praviloma imajo normalno telesno težo, lahko so celo zelo suhe, brez ali z blagimi aknami. Povečana poraščenost je prisotna v majhnem odstotku.

A a v dobri tretjini imajo kljub normalni telesni teži inzulinsko rezistenco z moteno presnovo glukoze. Bolezen povzroča zamaščena jetra pri vseh fenotipih. Kadar je prisotna inzulinska rezistenca, ki lahko pripelje do razvoja sladkorne bolezni, moramo zdraviti obe skupini bolnic ne glede na razlike.

Tudi pri PCO ženskah fenotipa C in D je izraženo hormonsko neravnovesje, ki nastane zaradi nepravilnega delovanja ali jajčnikov ali nadledvičnice. Slednja lahko izloča povišane androgene-moške hormone. Posledično so tudi tu moteni testosteron, estrogen, progesteron. Prisotne so motnje menstrualnega cikla in posledična neplodnost. Krvavitve so lahko odsotne, podaljšane, lahko so močne ali zelo blage. Ovulacij ni. Zdravljenje potrebujejo, da lahko pride do zanositve.

 

Tudi pri teh ženskah so pogosto prisotne duševne težave, ki jih zmotno pripisujemo banalnim vzrokom in se nanje ne oziramo. Glavoboli, migrene, izpadanje las, napenjanje, vse to so znaki, ki se pojavljajo pri vseh fenotipih.