Glavni vzroki (root causes) za PCOS

Tako okolje kot dednost vplivata na nastanek PCOS. V posameznih družinah opažamo enake znake pri ženskah v vseh generacijah. A vpliv okolja in sloga življenja, v katerem živijo, povzročita nastanek PCOS.

Poleg genetskega vzroka so najpomembnejši vzročni dejavniki:

  • inzulinska rezistenca,
  • kronično vnetje,
  • nepravilno delovanje drugih žlez, npr. nadledvične žleze.

 

Najpogostejši vzrok za nepravilno delovanje jajčnikov je inzulinska rezistenca. Povišan inzulin sproži povečano nastajanje testosterona v jajčnikih, prisotna je motnja pretvorbe v estrogen in progesteron. Posledično v telesu prevladujejo moški hormoni, ki s sabo prinašajo vse neželene vplive, obeh ženskih hormonov pa je premalo, da bi lahko ustvarila pravilen menstrualni cikel.

 

Dolgotrajno vnetje v maščevju se razvije pri debelosti. Je posledica vseživljenjskega napačnega prehranjevanja s predelano, ocvrto in visoko kalorično hrano ter neaktivnega življenjskega sloga – sedečega življenja. Drugi možni vzroki za vnetje so lahko alergija na gluten, vplivi toksinov, hormonskih motilcev iz okolja. Vnetje vpliva na nepravilno izločanje hormonov kot so grelin, leptin, inzulin ter nepravilno regulira apetit.

 

Nadledvična žleza je drugi organ, kjer nastajajo razni hormoni, od kortizola do moških spolnih hormonov. Lahko je prizadeta zaradi kroničnega stresa ali bolezni. Ko v krvi odkrijemo povišane moške hormone, značilne za nadledvično žlezo, moramo najprej izključiti druge bolezni, ki so lahko PCOS podobne. Za hormonsko neravnovesje, ki nastane zaradi nadledvičnice, je lahko kriva npr. neklasična kongenitalna hiperplazija. Lahko pa so v ozadju le pretirana zaskrbljenost, kronični stres in pomanjkanje spanja.