Celostna obravnava in zdravljenje PCOS

S skupino strokovnjakov smo oblikovali program celostne obravnave. Pomemben je integrativen pristop, to pomeni povezovanje različnih strokovnjakov, ki vsak na svojem področju strokovno pomagajo posameznici. Samoplačniški program je zasnovan na šest ali dvanajstmesečnem spremljanju z namenom obvladovanja PCOS, spreminjanja življenjskega sloga in slabih navad, učenja pravilne prehrane in gibanja. Dokazano je, da mora biti bolnica pod nadzorom vsaj eno leto, da rezultati zdravljenja lahko postanejo trajni.

Vsebina: 

  • vse potrebne zdravniške obravnave,
  • vse potrebne laboratorijske preiskave,
  • zdravljenje hormonskega neravnovesja, menstrualnih motenj, neplodnosti, poraščenosti,
  • klinični dietetik bo strokovno sestavil individualne jedilnike in vodil hujšanje vsake posameznice pri ženskah s presnovim fenotipom PCOS glede na temeljni vzrok bolezni,
  • psihiater bo pomagal opolnomočiti in naučiti vsako, da si zna pomagati med in po končani obravnavi,
  • dermatološka in estetska obravnava prekomerne poraščenosti in zdravljenje aken,
  • kineziološko obravnava in sestava individualnega programa pravilnega telesnega gibanja,
  • vodena individualna telesna ali skupinska dejavnost in/ali druge vodene oblike primernega gibanja, primernega za ženske s PCOS.

 

Naše vodilo je: “Razumemo vaše počutje, verjamemo vam, jemljemo vas resno, spoštujemo vaše odločitve glede različnih načinov zdravljenja. S skupnim sodelovanjem vseh strokovnjakov in vami zmoremo PCOS obvladati.”

Holistično zdravljenje PCOS

Zdravila, naravne sestavine, vitamini, minerali in z raziskavami podprta prehranska dopolnila

Ko spregovorimo o PCOS, se pojavi strah mnogih, da bodo ali že imajo težave z zanositvijo ali pa nikakor ne morejo shujšati, prav z nobeno dieto ne zmorejo zmanjšati telesne teže. Za uspešno izgubo teže, obvladovanje poraščenosti, psihičnih težav, kroničnega stresa, ob motnjah menstruacije se lahko odločimo za medikamentozni ali nemedikamenozni način za izboljšanje stanja. Dodatno pomagajo aktiven način življenja in prehrana, oboje prilagojeno posameznici glede na temeljni vzrok bolezni. Pri ženski z zelo povečano telesno težo se dodatno prepustimo specialistu klinične prehrane, ki bo z individualnim pristopom hujšanja uspešno vplival na trajno izgubo kilogramov.

Poleg zdravil so kot podporna pomoč prepoznani z raziskavami podprta prava prehranska dopolnila, določeni vitamini, minerali ter druge sestavine.

Mio-inozitol je zelo pomembno prehransko dopolnilo. Aktivira encime za metabolizem glukoze in znižuje povišan inzulin v krvi, izboljšuje inzulinsko rezistenco. Pospešuje prehod glukoze v celice, vpliva na rast in obnovo živčevja, kosti, zarodnih celic in hormone. Dobrohotno  vpliva  na izločanje inzulina, hormonov ščitnice in jajčnikov. Bolnice ga rade uživajo, saj zboljša počutje in jim omogoči bolj kvalitetno življenje. V kombinaciji z D-kiro-inozitolom se večajo možnosti za zanositev.

 

Pot do izboljšanja PCOS brez lastne volje, rednega gibanja, zdravih življenjskih navad, psihološke in strokovne podpore zdravnikov in drugih strokovnjakov celostne obravnave je težka. Velikokrat nemogoča. Zato je osveščanje o vseh tegobah bolnic s PCOS izjemno pomembno, najbolj pa čimprejšnja postavitev diagnoze ter pravočasen začetek zdravljenja. 

Cilji in uspehi zdravljenja PCOS

Naše vodilo je: “Razumemo vaše počutje, verjamemo vam, jemljemo vas resno, spoštujemo vaše odločitve glede različnih načinov zdravljenjaS skupnim sodelovanjem vseh strokovnjakov in vami zmoremo PCOS obvladati.”