Kino: Nisem tvoj zamorec (dokumentarec)

Kino: Nisem tvoj zamorec (dokumentarec)

Režija in scenarij: Raoul Peck / 2016, Francija, ZDA / 95 min / dokumentarec

Skozi glas Samuela L. Jacksona spremljamo film o zgodovini rasizma v ZDA, ki jo je pesnik, pisatelj in družbeni kritik James Baldwin nameraval obdelati v knjigi Remember This House, vendar je nikoli ni dokončal. Nominacija oskar za najboljši dokumentarni film.

Kratka vsebina

Dokumentarec o zgodovini rasizma v ZDA, ki jo je pesnik, pisatelj in družbeni kritik James Baldwin konec sedemdesetih let nameraval obdelati v knjigi Remember This House, vendar je nikoli ni dokončal. V njej je želel srdito obračunati z ameriškim belim suprematizmom, vezno tkivo naj bi bilo Baldwinovo prijateljstvo s tremi aktivisti, ki so končali pod streli atentatorjev; leta 1963 Medgar Evers, 1965 Malcolm X in 1968 Martin Luther King Jr. Režiser je za film uporabil Baldwinovo izvirno besedilo in številne arhivske posnetke njegovih nastopov, v katerih je zgovorno razlagal načela ideološkega populizma in sistematičnega nasilja nad temnopolto populacijo, ki danes ne le da ni izkoreninjeno, temveč je poudarjeno, kar potrjujejo izgredi v Fergusonu in drugod, vse med predsedovanjem Baracka Obame.

 

Karte za vse projekcije je možno kupiti na blagajni FGI eno uro pred pričetkom predstave ter preko spletnega središča Moje karte.

Cena karte: 5,00 €
Cena karte z izkaznico FGI: 4,00 €