Pomladno dogajanje na Šinkovčevih dnevih poezije

Pomladno dogajanje na Šinkovčevih dnevih poezije

V torek, 14. marca je v pritličnem prostoru Mestne knjižnice in čitalnice Idrija v sklopu Šinkovčevih dnevov poezije potekala zanimiva in pestra prireditev, na kateri smo predstavili publikacijo Četrti Šinkovčevi dnevi poezije, najboljše mlade pesnike z lanskoletnega natečaja in ilustracije Šinkovčevih pesmi.

Uvodnemu nagovoru predsednice organizacijskega odbora ŠDP Milanke Trušnovec je sledila simpatična predstavitev Šinkovčevih ugank. Številnemu občinstvu, med katerim so bili tudi pesnikov sin Andraž Šinkovec in ravnateljice osnovnih šol iz Idrije, Črnega Vrha in Spodnje Idrije, jih je  v reševanje ponudil dijak idrijske gimnazije Ožbej Gnezda.

Romana Kokošar, urednica vsakoletne publikacije, je zatem podrobneje predstavila njeno pestro vsebino in posebej opozorila na zadnji članek, ki napoveduje tudi najnovejši projekt, izdajo nekaterih izbranih Šinkovčevih pesmi, katerih prevajanje v tuje jezike je še v teku. (Publikacijo je možno kupiti v Knjigarni ABC.)

Kot je dejal častni pokrovitelj, nekdanji predsednik Republike Slovenije Danilo Türk, Šinkovčevi dnevi poezije ohranjajo in na nov način izražajo pomen našega pesnika in njegovega duhovnega izročila za bodoče generacije in njegovo poezijo povezujejo z novo ustvarjalnostjo. Tudi na lanskoletni natečaj, ki ga v okviru JSKD vsako leto organizira Rado Božič, se je prijavilo veliko pesnikov vseh generacij, tudi iz zamejstva in od drugod.

Na tokratni prireditvi je Lidija Kleindienst predstavila prve tri uvrščene mlade pesnike iz vsake kategorije, ki so prisotne navdušili ne samo s svojimi deli, pač pa tudi s prikupno interpretacijo. Pesmi nagrajencev iz drugih krajev sta prebirala dijakinja Manca Pavšič in dijak Ožbej Gnezda. 

Vse sklope prireditve je z imenitno igro na harmoniki povezovala učenka Glasbene šole Idrija Anneli Prezelj.

V zaključnem delu programa je Vasilija Podobnik Kobal predstavila razstavo lanskih ilustracij – dela učencev od 5. razreda navzgor iz osnovnih šol Črni Vrh, Cerkno in Spodnja Idrija ter Gimnazije Jurija Vege Idrija.

Posebej je izpostavila pomemben prispevek mentoric sodelujočih šol, ki so spodbudile učence k tako pestri likovni ustvarjalnosti in spoznavanju Šinkovčevih pesmi in ugank. Na razstavi je 48 likovnih del in tudi vseh 28 besedil ilustriranih pesmi.

Organizatorji so se s knjigo Šinkovčevih del Oblaki nad sončno deželo in publikacijo posebej zahvalili vsaki izmed mentoric mladih pesnikov in likovnih ustvarjalcev, saj se prav z njihovim zavzetim prizadevanjem med mlade širi zavest o pomenu naše kulturne dediščine in njeno spoznavanje.

Bogat večer smo zaključili s podrobnejšimi ogledi barvitih likovnih del in ga podaljšali s prijetnimi  pogovori ob rdečih jagodah in drobnih dobrotah.