RAZSTAVA ŽENSKA MOČ S KLIMTOM V ČIPKI

RAZSTAVA ŽENSKA MOČ S KLIMTOM V ČIPKI

Društvo klekljaric idrijske čipke, skupina Idrija, vas vljudno vabi na otvoritev razstave Ženska moč s Klimtom v čipki, ki so jo pripravili v sodelovanju s studiem Karlo Kirri in Jožetom Carlijem.

Otvoritev bo v četrtek, 22. 8. 2024 ob 19.00 v Galeriji Sv. Barbare.

Razstava bo odprta do 4. 9. 2024, vsak dan od 9:00 do 12:00 in od 16:00 do 19:00.

 

Gustav Klimt  ( 1862 - 1918 ) je bil simbolistični slikar in eden najvidnejših članov dunajskega secesijskega gibanja. Njegova domišljija, barve in poteze navdušujejo mlade in stare že več kot sto let. Po obisku Klimtove imersivne razstave v Villešu, so klekljarice kot vir inspiracije izbrale njegovo delo  Devica, The Maiden, Die Jungfrau ( 1913 ). Slika predstavlja sanjski svet žensk. Skupina žensk je povezana v objem in počasi kroži kot galaksija. Vsaka od njih je popolnoma zatopljena v svoj lastni svet. Osrednja speča figura predstavlja devico, ki sanja o svojih prihodnjih možnostih, ki jih predstavljajo ženske okrog nje.

Na sliki so klekljarice izbrale preko trideset različnih fragmentov, jih prenesle v vzorce ter jih sklekljale v številnih barvah in tehnikah. 

Vse čipke so združene tudi v skupno inštalacijo, ki jo spremlja digitalna animacija Klimtove slike, za katero je poskrbel studio Karlo Kirri, ki s tem premika mejnike uporabe idrijske čipke in ustvarja nov koncept ohranjanja ter razvoja kulturne dediščine.